Formem persones cardioprotectores
en espais cardioprotegits

Demanar informació

La OMS fa un pas endavant.

Any 2015. La Organització Mundial de la Salut (OMS) posa en marxa el programa Kids Save Lives, un projecte de formació en Ressuscitació Cardiopulmonar (RCP) per a nens, d’implementació mundial.

Els nens salven videsLa preocupació de la OMS respecte a la RCP és fàcil d’entendre. Es fa una enorme despesa en intentar reduir les morts en accident de trànsit, tot i que hi ha 20 vegades més morts per una ineficaç o nul·la RCP. Tenim molts programes d’investigació en marxa per prevenir i tractar la mort sobtada, el càncer, l’infart de miocardi, i en canvi la quantitat de diners destinats a RCP és pràcticament inexistent. Sabem que només 1 de cada 10 aturades cardiorespiratòries (ACR) ocorregudes fóra d’un hospital sobreviuran en bones condicions.

En un article aparegut a la revista Resuscitation s’exposen la Declaració sobre el programa Kids Save Lives. Diu així.

1.- La mort sobtada de causa cardíaca: un problema de salut pública.

Es calcula que en Europa i EUA, al menys 700000 persones moren cada any després d’una mort sobtada d’origen cardíac amb una RCP inadequada. Si ensenyem RCP a les escoles milllorarem molt aquest dada de mortalitat, ja que amb una RCP eficaç es millora la supervivència.

2.- Com millorar la supervivència.

Recomanen iniciar la educació en RCP a partir dels 12 anys, però ja hi ha alguns resultats en nens de menor edat. Diuen que amb dues hores de formació cada any seria suficient. Amb aquesta intervenció no només es millora la supervivència en aturada cardiorespiratòria, si no que s’observen altres beneficis socials. Aprenen a ajudar als altres. Es converteixen en individus multiplicadors en àmbits privat i públic, de tal forma que la proporció d’individus entrenats s’incrementa de forma important.

3.- Per què fer-ho a l’entorn escolar?
S’estima que amb un 15% de la població entrena es millorarien els resultats en Ressuscitació. I aconseguir aquest percentatge no és possible només amb formació voluntària.
Si la formació es fa a l’entorn escolar, superem aquest percentatge sense dificultat.

Aquests són els 3 punts de la declaració sobre el programa Kids Save Lives.
Poden semblar de difícil aplicació, però si els ciutadans ens posem en marxa podem aconseguir una població entrenada en RCP. Només essent proactius i participatius, implicant-nos, farem els canvis necessaris.

Per això des del Programa Batega per Viure sempre diem: volem persones Cardioprotectores, en entorns Cardioprotectors.