Formem persones cardioprotectores
en espais cardioprotegits

Demanar informació

La mort sobtada: detectar a temps és sobreviure

La detecció a temps d’una malaltia implica millorar la supervivència de la persona. També quan parlem de la mort sobtada (MS).

causes-mort-sobtada

En una entrada anterior, podeu llegir què és la mort sobtada, si podem fer res  i qui està en risc. Avui us explicaré les causes de mort sobtada.

CAUSES PRINCIPALS DE MORT SOBTADA (MS).

Ens centrarem en les causes de mort sobtada en persones menors de 35 anys. En aquest grup de població, les principals causes de mort sobtada són les miocardiopaties, les canalopaties, les miocarditis i l’ús i abús de substàncies. La primera manifestació clínica d’algunes d’aquestes malalties cardíaques és la MS.

Síndrome del QT llarg congènit.

Es tracta d’una malaltia congènita, amb alteració dels canals de sodi i potassi. Això predisposa a arítmies cardíaques, que porten a una MS. S’estima que té una prevalença entre 1:3000 i 1:5000 persones. Amb la realització d’un electrocardiograma, podríem detectar aquesta alteració congènita.

Síndrome del QT curt.

En aquesta síndrome l’alteració congènita comporta una alteració dels canals de potassi. Aquesta alteració pot provocar taquiarítmies, que a vegades poden portar a síncopes o a una MS. Descrita per primera vegada l’any 2000. Encara no tenim una prevalença estimada. Amb la realització d’un electrocardiograma, podríem detectar aquesta alteració congènita.

Síndrome de Brugada.

Es una malaltia congènita, caracteritzada per una alteració en els canals de sodi. Poden patir arítmies cardíaques que acaben en una MS. És freqüent que la mort sobtada sobrevingui mentre dormen. Al mon occidental s’estima que té una prevalença de 1:5000 persones. Amb la realització d’un electrocardiograma, podríem detectar aquesta alteració congènita.

Taquicàrdia ventricular polimòrfica catecolaminèrgica.

En aquesta malaltia sembla que no sempre hi ha una alteració genètica. En relació a esforços físics, aquestes persones poden patir una arítmia cardíaca, un síncope i poden acabar en una mort sobtada. A diferència d’altres causes de MS, la realització d’un electrocardiograma no descarta la patologia, ja que aquest podria ser normal. Si realitzéssim un prova d’esforç sí que (en ocasions) podríem detectar alguna alteració elèctrica. S’estima una prevalença entre 1:7000 i 1:10000 persones.

Wolf-Parkinson-White.

En el Wolf-Parkinson-White tenim una alteració estructural, amb implicació elèctrica. Existeix una via accessòria que pot conduir l’impuls elèctric anòmal entre l’aurícula i el ventricle. Aquest impuls elèctric anòmal no segueix el sistema de conducció habitual. La via accessòria afavoreix l’aparició de taquicàrdies, i pot empitjorar arítmies cardíaques basals. La prevalença estimada és d’1-3:1000 individus. Amb la realització d’un electrocardiograma, podríem detectar aquesta alteració congènita.

 

PARLEM D’ESTADÍSTICA.

Una vegada explicades les causes principals de mort sobtada, i coneixent les seves prevalences, es podria fer un càlcul aproximat del número de persones que estan en risc.

Ara fem un exercici d’imaginació aplicant aquestes prevalences a una població. Mirem a la pàgina de l’institut català d’estadística i consultem la població de Sabadell (anar a la font). Podem veure que sumant els grups d’edat 5-9 i 10-14 tenim 23.112 perosnes. Arrodonim el números. Farem la simulació amb un número de 20.000 persones.

Aplicant les prevalences anteriors, tenim que entre 30 i 74 nens podrien patir alguna d’aquestes patologies cardíaques.

Els metges que propulsem i dirigim Batega per viure ens sentim amb la necessitat d’explicar i informar. No busquem cap alarmisme. Però sàpigues que amb una revisió mèdica cardiològica bàsica podríem detectar algunes de les causes de mort sobtada.

Una de les propostes de Batega per viure és fer una revisió mèdica cardiològica bàsica, que inclou un electrocardiograma. Pensem que aquesta revisió es podria fer a tots els nen, les nenes i els joves entre 3 i 16 anys, amb una periodicitat bianual.

Recordem que la primera manifestació d’algunes causes de mort sobtada és una mort sobtada.

Els metges responsables de Batega per viure volem treballar per detectar aquestes malalties el més aviat possible.